vrijdag 15 maart 2013

thema chocolade

We starten deze week met een gesprek over chocolade.  Waarin zit er allemaal chocolade? Welke soorten bestaan er? Hoe samen deze soorten? Welke is de gezondste en waarom?
De meeste kleuters zijn er zot van. 
De kleuters mogen verschillende geur- en smaak proeven doen.



De 2de kleuters schilderen met chocolade een chocoladetaart. Het 3de kleuter beschildert een piepschuim ei.







De kleuters zien via prenten en een filmpje hoe chocolade gemaakt wordt. Met dit filmpje worden de verschillende vervoersmogelijkheden duidelijk gemaakt aan de kleuters. (zie ook MOS)  
 

In de klas kunnen de kleuters een echte cacaovrucht zien met de witte cacaobonenen erin.


 



Woensdag konden de kleuters genieten van een fruitfondue met appels. Ze konden kiezen voor witte chocolade of fondant.




























De kleuters van het tweede kleuter mogen de cacaovruchten aan de boom in het geel verven en er oranje strepen op trekken.  Dit is de kleur van een rijpe vrucht.  Ze knippen groene blaadjes uit en kleven ze aan de takken.



 Het derde kleuter knipt fijne reepjes karton uit en kleeft deze op de vrucht, daarna schilderen ze de vrucht in het geel.  De groene blaadjes stempelen ze aan de takken.

Het visueel geheugen van het tweede kleuter werd op de proef gesteld. 
Ze krijgen eerst dit te zien.

Na een minuutje komen ze terug bij me en krijgen ze de groene kant te zien.  Ze zeggen wat er op het eerste stond. 
We leren de tanden mooi te poetsen en geen enkele plaats te vergeten.
 





 In de gang tellen we af naar de goede week.  Ieder morgen hangen we een eitje aan onze paastak. 


In de winkel verkopen ze deze week etenswaren met chocolade 


 

We sloten de week af met het maken van een chocoladesnoepje.  De kleuters van het derde mochten er eentje maken met nootjes, het tweede met Rice krispies.

 



 




 
We maken elke week een brainstorm over het volgende thema.  De kleuters stelden voor om volgende week over taarten te leren.
 

 Nog enkele sfeerfoto's...



 
 


2 opmerkingen:

  1. Beste
    Binnenkort wil ik op mijn stage ook een thema rond chocolade uitwerken. Daarom vroeg ik me af waar u de cacaovrucht vandaan hebt? :-)
    Alvast bedankt.

    Vriendelijke groetjes, Lynn Fiers
    (lynnfiers@hotmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Lynn,
      de cacaovrucht heb ik mogen gebruiken van een plaatselijke chocolatier.
      Ik vroeg of ze er eentje hadden en dat was zo, dus misschien eens proberen.
      Veel succes op je stage.
      mvg juf Sofie

      Verwijderen